David Copperfield Charles Dickens

Acostumo a comentar els llibres que, poc o molt, m’han agradat o han despertat en mi algun sentiment o curiositat. Les meves crítiques solen ser, per aquests motius, bastant positives. En canvi, en aquesta ocasió he de començar de manera positivament negativa: NO llegiu aquesta edició del David Copperfield, amb traducció de Josep Carner, si no us ho preneu com un repte. Llegir Dickens a través de Carner té molt de surfeig del discurs. Partint d’això, moltes vegades es té la sensació que l’objecte de l’exposició ocupa un lloc secundari darrere del desplegament lingüístic per excel.lència que fa l’autor. Així, cal deixar-se portar per la màgia de la sintaxi i la semàntica, les quals, en múltiples ocasions, ens fan oblidar la idea central en un principi encetada. El màxim exponent d’això està representat pel personatge de Micawber, la grandiloqüència verbal del qual fa que sovint sigui difícil entendre els seus parlaments, si fem una lectura ràpida del paràgraf.

Pel que fa a l’argument, sembla ser que Dickens pretenia, entre d’altres coses, fer una crítica de les condicions de vida de les classes més populars de l’Anglaterra del segle XIX, cosa que aconsegueix amb bastant fidelitat.

El seu protagonista, així com alguns dels personatges secundaris, desperten l’estima del lector des del primer moment. Passen per mil i una vicisituds que aniran conformant el seu caràcter, però que els mantindran ferms en la seva essència.

Clàssic entre els clàssics, Dickens ens ofereix una lectura densa i bella que, en aquest cas, es veu magistralment enaltida per la traducció de Carner.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s